Floating Office Rotterdam: klimaatbestendig en energieneutraal

Rico Logman DWA | 29 oktober 2022

Drijvend kantoorgebouw van hout

Floating Office Rotterdam (FOR), het nieuwe drijvende kantoor van 3.000 m2 voor de Global Center on Adaptation (GCA) is in 2021 geopend, gelegen aan een steiger in de Rijnhaven voor een periode van 5 tot 10 jaar. De huisvesting van de GCA in een drijvend kantoorgebouw van hout is uniek in de wereld en een voorbeeld van klimaatadaptief bouwen. Het ontwerp beschikt over een breed scala aan state-of-the-art duurzaamheidsmaatregelen. DWA heeft voor dit ontwerp de bouwfysica en akoestiek, de brandveiligheid en de installatieadviezen verzorgd. Daarnaast is ook het BREEAM-traject en de uitvoeringscommissioning door DWA gedaan.

Het nieuwe drijvende hoofdkantoor van het Global Center on Adaptation (GCA) is klimaatbestendig en energieneutraal. FOR wordt grotendeels gebouwd van hout en kan gemakkelijk gedemonteerd en hergebruikt worden. Het gebouw is hiermee klaar voor de circulaire economie.
Het gebruik van hout als materiaal voor de hoofdconstructie vermindert de koolstofvoetafdruk van het gebouw aanzienlijk. De drijvende bakken waarop het houten kantoor wordt gebouwd, fungeren als een grote warmtewisselaar en verzorgen op deze manier de koeling van het gebouw met het water van de Rijnhaven.